Nacházíte seÚvod » O škole » Aktuality

VZOROVÁ MATURITNÍ PRÁCE Z ČESKÉHO JAZYKA

24. 5. 2018


Jako ohlédnutí se za jarním termínem maturitních zkoušek doporučujeme k přečtení dvě povedené písemné slohové práce s vysokým hodnocením CERMATU. Jejich autorkami jsou Vendula Menšíková z 04 a Markéta Peřinová z 04T.


Dobrodružství s piráty

Zpracování: vypravování Marca Ricciho o tom, jaké dobrodružství s piráty prožili lidé plující na Černém orlu (úvodem vypravování je výchozí text)

 

VÝCHOZÍ TEXT

31. července 1651

Jmenuji se Marco Ricci a jsem obyčejný obchodník z Janova. Už je to pět dní, co jsem se nalodil na Černého orla. Kromě mě a posádky je na palubě ještě bohatý francouzský markýz Louis de Rohan, ten ale tráví většinu času v kajutě.

Po včerejší bouři je moře stále neklidné. Kapitán, vysoký snědý hromotluk, právě spočítal ztráty. Zpřelámaný hlavní stěžeň, poškozené kormidlo. Náhle někdo vykřikl: „Loď na obzoru!“ Když jsem rozeznal její vlajku, krve by se ve mně nedořezal. Byla celá černá, z té černě ale na dálku svítily zkřížené hnáty. (CZVV)

Na palubě Černého orla zavládl strach. Všichni sledovali neznámou loď. Celá posádka začala panikařit. Kapitán zběsile točil zničeným kormidlem, bylo to ovšem k ničemu.

 

Náhle jsem zahlédl, jak se z podpalubí vynořila dívka, oděna v bílé sukni. „Vy chásko rozjančená!“ vykřikla odvážně na skupinu mužů. Tak jemné děvče s takovou kuráží, zasnil jsem se na vteřinu. Netrvalo ale dlouho a z myšlenek mě vytrhl zpěv: „Pirátů se nebojíme, po bitvě rány zahojíme.“

 

Odvážná píseň povzbudila celou skupinu. Kdo mohl, postavil se do řady a dělové koule rychle putovaly ke kanónům. Z podpalubí se ozval pištivý hlásek. „Co si to dovolujete? To snad hoří?“ nadával Louis, když ho hluk vyrušil od odpolední svačiny. Zasmál jsem se a vyrazil do kapitánské kajuty.

 

„Kapitáne,“ vtrhnu dovnitř a vysoký muž pozvedne obočí, „nemůžeme na ně zaútočit.“ Vracíme se mu rázná odpověď: „Musíme se ubránit, proto zakročíme jako první.“ Smutně odcházím z kajuty s myšlenkou, že musím vymyslet vlastní plán.

 

Dělostřelectvo je připraveno k útoku a nezbývá moc času. Marně v myšlenkách procházím poučky, které jsem si vyslechl od zkušenějších mořeplavců. Nikdo mi ale o pirátech nevyprávěl. „Prach a broky!“ vyjeknu náhle, když mi v hlavě svitne nápad. Běžím do Louisovy kajuty, kde rychle sáhnu po jeho holi. „Ty jeden zloději!“ volá Louis, na víc se ale nezmůže. Běžím, co mi tělo dovolí, doufaje, že plán vyjde. Vylezu po zlomeném stěžni až k místu zlomu. Přivážu na hůl bílou košili a zamávám do dálky.

 

Chvíli se nic nedělo, náhle se ale na pirátské lodi objevil také bílý prapor. Kapitán ihned vydal rozkaz posádce: „Zatím nestřílejte.“

Loď s piráty doplula poklidně k nám.

Markéta Peřinová, 04T


Prague Food Festival 2018

VÝCHOZÍ TEXT

Prague Food Festival 2018 je určen všem lidem, kteří se zajímají o gastronomii.

Kdy: pátek 16. března – neděle 18. března 2018

Kde: areál výstaviště v pražských Letňanech Vstupné: 450 Kč v předprodeji, 550 Kč na místě Z programu vybíráme:

-        výroba pralinek z pravé belgické čokolády

-         degustace jídel světové kuchyně

(www.praguefoodfestival.cz, upraveno)

Zpracování: zpráva do časopisu Vaříme s láskou o průběhu akce představené ve výchozím textu

Praha žije jídlem!

Minulý víkend se v hlavním městě uskutečnila dlouho očekávaná akce Prague Food Festival 2018, kterou si nenechal ujít žádný pravý gurmán. A nemohli jsme tam chybět ani my.

Událost probíhala od pátku 16. března až do neděle 18. března v rozhlehlém areálu výstaviště v pražských Letňanech. K radosti organizátorů celý víkend akci doprovázelo krásné slunečné počasí.

Vstupné jste mohli pořídit v předprodeji za 450 Kč, ale bylo k zakoupení i na místě, avšak za částku o něco vyšší, a to 550 Kč. Za tento nemalý obnos jste však měli volný přístup na festival po celou dobu jeho trvání, a tak jste na letňanském výstavišti mohli strávit klidně celý víkend. Což bylo vzhledem k nabitému programu naprosto adekvátní.

Ve svém programu Prague Food Festival představil víc než sto zahraničních i českých gastronomických firem a restaurací. Mimo jiné se tu představila i redakce našeho časopisu Vaříme s láskou, takže nabídka byla opravdu velmi rozmanitá. Mohli jste ochutnat prakticky cokoliv ze světové kuchyně od kuriózní ochutnávky afrických brouků a jiného hmyzu (pouze pro odvážlivce) přes tradiční japonské sushi až po tradiční české pokrmy. Nechyběla ani degustace velmi kvalitních francouzských vín anebo výběrové fair trade kávy z cizokrajných exotických zemí, jako je např. Chile. Redakci našeho časopisu ale speciálně zaujala na místě předvedená výroba pralinek z pravé čokolády, které se doslova rozplývaly na jazyku a byly výtečné.

Kromě zde předvedených stánků měl festival svůj doprovodný program, a to například rozhovory či zajímavé workshopy s vycházejícími kuchařskými hvězdami, ale především soutěže pro české vystavující. Například v kategorii Mladí podnikatelé se na prvním místě umístila olomoucká restaurace Květ. Díky jejím neobvyklým receptům a jedinečnému podnikatelskému záměru se podařilo vyplnit díru na trhu v oblasti vegetariánského stravování.

Celá akce byla skvěle zorganizovaná a myslíme si, že se opravdu vydařila. Již teď se těšíme na další ročník a ani vy si tuto akci příští rok rozhodně nenechte ujít, pokud si chcete rozšířit své kulinářské obzory.

 

Vendula Menšíková, 04


Kontakt

Střední průmyslová
škola textilní
Tyršova 1
Liberec 460 01

 

Tel +420 485 110 096
info@spstliberec.cz

Napište nám

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

© 2013 Střední průmyslová škola textilní

Webové stránky od Prezentujte se